Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:
- posługiwać się normami, recepturami i instrukcjami dotyczącymi produkcji piekarskiej,
- dobierać i przygotowywać do przerobu surowce, dozwolone substancje dodatkowe oraz substancje pomagające w przetwarzaniu,
- użytkować i konserwować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji piekarskiej,
- posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w produkcji piekarskiej,
- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami i systemami zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- sporządzać półprodukty piekarskie,
- kształtować i przygotowywać do wypieku kęsy ciasta,
- wypiekać pieczywo oraz wykonywać czynności po wypieku,
- sortować, brakować, pakować, magazynować i przygotowywać pieczywo do wysyłki,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wykonywania zadań zawodowych.
Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.
Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Sprawdź inne KURSY!